Fungovala vam v patek v noci GPSka?

Vše týkající se užívání POI, problémy, dotazy, návrhy..
Docent
Příspěvky: 1648
Registrován: 14.7.2006, 13:39

Re: Fungovala vam v patek v noci GPSka?

Příspěvek: # 10539Příspěvek Docent

Konečně jeden rozumný osvícený názor :jupi: .
Lidstvo vyhyne na vlastní blbost. Příspěvky některých uživatelů (nejen) na tomto fóru jsou toho jasným důkazem :hmm: .
Gnom
Příspěvky: 11
Registrován: 4.8.2007, 11:53
Bydliště: Praha

Re: Fungovala vam v patek v noci GPSka?

Příspěvek: # 10560Příspěvek Gnom

:jupi: ne chtěl jsem tím říct, že se stala odchylka při zapnutí né při navigaci to chlapci z GEO píší ,,zrychlit nad 4km/h a je zase ok. :palce:
Jinak co se týče satelitu, tak snad si nemyslíte, že se za válečného stavu můžete na GPS spolehnout hlavně když jsou sat. naváděny rakety. A aby jste byli potěšeni bratři za louží :lol1: spustí GPS II která by měla bý přesnější to na odpověď Galouše, který zřejmě asi jen tak nebude nejsou chechtáky :cry: uředníků přibývá a peněz ubývá :zamysl:
Uživatelský avatar
JanRypal
Příspěvky: 10
Registrován: 8.2.2008, 11:53
Bydliště: Valašské Meziříčí
Kontaktovat uživatele:

Re: Fungovala vam v patek v noci GPSka?

Příspěvek: # 12403Příspěvek JanRypal

Baharis píše:Dle mého názoru je 30 s opravdu nesmysl. Pokud mám naplánovanou trasu a náhle odbočím, kurzor na mapě ještě chviličku pokračuje v předpokládaném směru, ale počítám že tak do vteřiny se opraví do mé pozice a "přepočítává".
Ono těch 30 sekund se týká něčeho trošku jiného. Jak všichni určitě ví, GPS signál se skládá z několika složek, mimo jiné jsou to Almanac a Ephemeris data.
Almanac je časová kompenzace, kterou si družice předávají mezi sebou a dovolutí tak přijímači rychleji vyhledat jejich PŘIBLIŽNOU polohu na orbitě. Almanac data jsou provšechny družice společné.
Ephemeris data je soubor informací, které přijímač používá k PŘESNÉMU určení polohy družice a hlavně chování jejích hodin. Každá GPS družice tedy nese a vysílá pouze vlastní Ephemeris data. Ty jsou pro přijímač bohužel použitelné jen určitou dobu a pak se musí aktualizovat. Každá družice tedy jednou za 30 sekund vyšle Ephemeris data.

Určitě jste si všimli, že po zapnutí vyhledá váš přijímač družice za rozdílnou dobu. Pokud byl před chvílí zapnutý, měl nahraná Almanac i Ephemeris data - dokáže okamžitě zaměřit družice a začít pracovat.
Pokud byl chvíli vypnutý, trvá to déle. Přijímač má totiž platná almanac data, ví tedy kde přibliženě družice jsou, ale musí počkat 0-30 sekund, než družice vyšlou Ephemeris data, aby se daly zaměřit.
A pokud byl přijímač vypnutý dlouho, přestaly platit i Almanac data, musí se tedy napřed nahrát ty, podle nich se musí nahrát za 0-30 sec Ephemeris a pak je možné určit polohu. A to trvá nejdéle...
Garmin Nüvi 660 EURO
Odpovědět