User friendly navigace
User friendly navigace
Zde bych rád, aby probíhala diskuze nad navigačními sw, které jsou tzv. user friendly, kam se dají v pohodě importovat body zájmu POI, atd......kterém mají aktuální mapové podklady atd....
Re: User friendly navigace
Tak to jsem napnutý jako struna co se tu objeví.
Taky přemýšlím nad novou navi a fakt nevím kterou. Jediná, která mě trošičku láká je tato... TomTom PRO 5150 TRUCK LIVE... http://tomtom.com/cs_cz/products/your-d ... avigation/ . Rozhodně to ale není žádná bomba. Za ty peníze asi nemá cenu o ní přemýšlet. Už jenom to, že je určená především pro trucks(takže tam jsou věci které zaplatím ale nevyužiju). A ještě nevím jestli je možné do ní nainstalovat vlastní poi(předpokládám že ne) a zadávat opravy přímo v zařízení(kvůli čemuž jsem se původně rozhodl pro TomTom). Nižší řady od TomToma mě vůbec nelákají, jsou uživatelsky naprosto nepřívětivé. U těch nižších řad jsem v obchodě ani nedokázal přijít na to, jak prohlížet v navi mapu (jestli to vůbec jde). Netuším co tím TomTom sleduje. Asi se zbavit zákazníku . Místo navigace se věnují hodinkám a jiným nesmyslům. Takže navigace jakoby pro ně začínaly být druhořadé.
Taky přemýšlím nad novou navi a fakt nevím kterou. Jediná, která mě trošičku láká je tato... TomTom PRO 5150 TRUCK LIVE... http://tomtom.com/cs_cz/products/your-d ... avigation/ . Rozhodně to ale není žádná bomba. Za ty peníze asi nemá cenu o ní přemýšlet. Už jenom to, že je určená především pro trucks(takže tam jsou věci které zaplatím ale nevyužiju). A ještě nevím jestli je možné do ní nainstalovat vlastní poi(předpokládám že ne) a zadávat opravy přímo v zařízení(kvůli čemuž jsem se původně rozhodl pro TomTom). Nižší řady od TomToma mě vůbec nelákají, jsou uživatelsky naprosto nepřívětivé. U těch nižších řad jsem v obchodě ani nedokázal přijít na to, jak prohlížet v navi mapu (jestli to vůbec jde). Netuším co tím TomTom sleduje. Asi se zbavit zákazníku . Místo navigace se věnují hodinkám a jiným nesmyslům. Takže navigace jakoby pro ně začínaly být druhořadé.
No, já se obávám, že TomTomy se tu asi objevovat nebudou . Protože opravy map již dnes u většiny navigací nové řady fungují tak, že zadáš opravu, a ta se ti v navi nepromítne, ale až projde schválením TomToma, tak se teprve objeví při stažení MapShare....
A myslím, že tohle je pro mne již poslední kapka, protože to byla poslední věc, kterou mne TomTom ještě držel...
Nemožnost instalace vlastních poi do navigace - to je vůbec nápad...
User friendly pro mne znamená úroveň staré řady. Připojím, vložím POI, odpojím...
Opravy map se promítnou do mapy rovnou....
Koupit TomToma za deset tisíc ??? No ani náhodou...
Většina kamióňáků má tablety(nebo notebooky) a v nich navigační sw pro Truck. A celkový součet tabletu+sw a mapy pro Truck je do pěti tisíc max i méně......
p.s. Já jsem za posledních pár měsíců vyzkoušel v mobilu skoro vše, co je na Google play k mání, a je to výsledek dost tristní.
Také jsem toho hodně instaloval svý klientům, kteří jezdí s kamiónem....Tím chci říci, že nasbírané zkušenosti jsou již dost široké...
O TomTomu pro tablety a mobily ani nepíšu, protože to je tak očesaná verze, že to ani nemá cenu....
Ale zase, pokud už TomToma, tak tohohle. Protože s doživotní aktualizací vyjde na nějakých 1300,- a když už máte tablet, tak je to nesrovnatelné s navigací. Protože fungování je stejné, ale tablet umožňuje další využití jako bonus navíc....
A myslím, že tohle je pro mne již poslední kapka, protože to byla poslední věc, kterou mne TomTom ještě držel...
Nemožnost instalace vlastních poi do navigace - to je vůbec nápad...
User friendly pro mne znamená úroveň staré řady. Připojím, vložím POI, odpojím...
Opravy map se promítnou do mapy rovnou....
Koupit TomToma za deset tisíc ??? No ani náhodou...
Většina kamióňáků má tablety(nebo notebooky) a v nich navigační sw pro Truck. A celkový součet tabletu+sw a mapy pro Truck je do pěti tisíc max i méně......
p.s. Já jsem za posledních pár měsíců vyzkoušel v mobilu skoro vše, co je na Google play k mání, a je to výsledek dost tristní.
Také jsem toho hodně instaloval svý klientům, kteří jezdí s kamiónem....Tím chci říci, že nasbírané zkušenosti jsou již dost široké...
O TomTomu pro tablety a mobily ani nepíšu, protože to je tak očesaná verze, že to ani nemá cenu....
Ale zase, pokud už TomToma, tak tohohle. Protože s doživotní aktualizací vyjde na nějakých 1300,- a když už máte tablet, tak je to nesrovnatelné s navigací. Protože fungování je stejné, ale tablet umožňuje další využití jako bonus navíc....
Naposledy upravil(a) Gumídek dne 18.1.2015, 19:38, celkem upraveno 4 x.
Popravdě, pro mne zatím je celkem dobrá volba Aponia. Mapy CEDA(ČR) za pár korun, venku mohu používat klidně Be onRoad s mapami zdarma. Nebo si do Aponie mohu koupit mapy Evropy od Sygicu - třeba. Pro mne osobně je prioritní ČR.
BoR už aktualizoval mapy, jen podpora nekomunikuje.
BoR a Aponia mají tu bezva funkci, že import POI je jednoduchý v obou aplikacích a Aponie ho má popsaný na svých stránkách - označený jako import ze stránek www.poi.cz. Což mne převědčuje o tom, že tato funkce bude dále fungovat....
Ten postup importu POI je stejný, protože původně byla jen navigace Be on Road. Pak se rozdělili na BoR a Aponii.
A tyto dva sw již dělají dvě, na sobě nezávislé firmy..
Aponia - volby(jsou zatím stejné i v BoR)
Dá se zapnout, jestli mají být POI vidět v mapě, nebo ne, upozornění na radary není problém....
Prohlížení mapy není problém, a mít puštěný jen pohyb po mapě také ne...
Rychlostní indexy fungují, a hlavně - spolupracujeme s firmou CEDA na tvorbě a opravách map na webu navigovat.cz...Takže aktuálnost map firmy CEDA maximální...
Teď do 31.1.2015 je cena map ČR+SR Ceda s doživotní aktualizací 99,-Kč...
Jinak je to okolo 285,-, což také není žádná raketa...
A umožnění používání cca dvou měsíců zdarma jako demo....
BoR už aktualizoval mapy, jen podpora nekomunikuje.
BoR a Aponia mají tu bezva funkci, že import POI je jednoduchý v obou aplikacích a Aponie ho má popsaný na svých stránkách - označený jako import ze stránek www.poi.cz. Což mne převědčuje o tom, že tato funkce bude dále fungovat....
Ten postup importu POI je stejný, protože původně byla jen navigace Be on Road. Pak se rozdělili na BoR a Aponii.
A tyto dva sw již dělají dvě, na sobě nezávislé firmy..
Aponia - volby(jsou zatím stejné i v BoR)
Dá se zapnout, jestli mají být POI vidět v mapě, nebo ne, upozornění na radary není problém....
Prohlížení mapy není problém, a mít puštěný jen pohyb po mapě také ne...
Rychlostní indexy fungují, a hlavně - spolupracujeme s firmou CEDA na tvorbě a opravách map na webu navigovat.cz...Takže aktuálnost map firmy CEDA maximální...
Teď do 31.1.2015 je cena map ČR+SR Ceda s doživotní aktualizací 99,-Kč...
Jinak je to okolo 285,-, což také není žádná raketa...
A umožnění používání cca dvou měsíců zdarma jako demo....
Naposledy upravil(a) Gumídek dne 19.1.2015, 16:14, celkem upraveno 1 x.
Ano. To jsou dvě na sobě nezávislé firmy. A také logicky dva rozdílné sw.
BoR dělá firma Bzing sro, a navigaci Aponia dělá přímo firma Aponia.
A už spolu nemají nic společného.
BoR dělá firma Bzing sro, a navigaci Aponia dělá přímo firma Aponia.
A už spolu nemají nic společného.
Jo, ta Aponia za 99,- zní opravdu lákavě. Vyzkouším.
Aponia na první dojem vyníkající v navigování, co se týká dopravnmích informací mám zatím velmi málo poznatků, takže nevím, zkoumám...
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...
Tak včera jsem si ji koupil za těch 99,-. Zatím na to nemám moc čas. Už jsem si ale stihl všimnout, že mapa má více detailů než mapa v TT (jako třeba zakreslené budovy v menších městech, přesněji zakreslené lesy, vodní toky atd). To samozřejmě k navigování není podstatné, ale potěší . Druhá věc která mě "nadchla" jsou čísla popisná, ve své TT Go730 je nemám(tam jsou pouze č.orientační). V týdnu snad budu mít někdy čas a prozkoumám navi více. Na první dojem vypadá dobře, tak uvidím až ji vyzkouším při navigování v autě.
Nejenom, ale Aponia a BoR má zobrazení čísel rovnou na mapě....
Což je fakt super. A možnost budov 3D....
Což je fakt super. A možnost budov 3D....
O Aponia pokračuji zde
http://www.poi.cz/phpbb/viewtopic.php?f=7&t=4952
http://www.poi.cz/phpbb/viewtopic.php?f=7&t=4952
zdraví Tonny,
Jo, to zobrazení čísel na mapě je fajn. To umí i Sygic, jenže do navigace Sygic(verze 14.7.5) mi zas nejdou dát vlastní poi body. Nebo nevím jak. Teď jsem ale už odbočil.
Zpátky k Aponii. Trošku jsem si s ní hrál a zatím jsem zjistil toto...
Když vyhledávám podle poi bodů viz můj postup..(menu-poi-poblíž adresy-...), tak mi to nenabízí všechny body z okolí. Prostě abych to vysvětlil. Do pole adresa zadám Sázava(Benešov), ulice např. Pražská a č.p. třeba 81. Poté si můžu vybrat z jakých poi chci vyhledávat. Já vybral Oblíbené(což jsou mnou nainstalované poi body odtud). A když dám vyhledat bankomaty č.s.. , tak mi to nabídne pouze tři bankomaty, v Sázavě, Kostelci n.Č.l. a Kouřim. Jenže nejbližší bankomat po Sázavě je v Uhlířských Janovicích a pak v Čerčanech. Takže tím chci říct že vyhledávání poi bodů je u Aponie na hodně mizerné úrovní . Nebo dělám něco blbě?! Přitom můj TomTomGo730 s tím žádné problémy nemá.
Mé prozatímní hodnocení navigace Aponia je asi takové:
klady:
+ kvalitní mapa(Ceda)
+ možnost nainstalovat vlastní poi body
+ možnost uzavřít ulici
+ zobrazují se mi (myslím) že všechny poi body i při částečném oddálení mapy(vyhovuje mi když vidím poi body na mapě)
+ ukazuje nadmořskou výšku (i když jen hodně přibližnou cca + 25m.)
+ celkem přehledná a jednoduchá na ovládání
+ navigace se umí sama přepnout na/z denní/noční režim
zápory:
- při navigování pěší trasy nelze zadat dlouhou trasu, např.delší než asi 13 km. (porovnávám s mojí TTgo730 kde to bez problému jde)
- už při menším oddálení mapy, nejsou vidět všechny cesty (mě to docela vadí)
- ikonky vlastních poi bodů se zobrazují příliš malé, možná že to lze někde změnit - já na to ale nepřišel
- hodně mizerné vyhledávání nejbližších poi bodů
- komplikovanější nainstalování poi.bodů (porovnávám s mojí TTgo730)
- nemožnost navigovat na bod na mapě (prstem ťápnout na mapu kam chci navigovat, u mé TTgo730 to jde, tuto možnost často používám)
Schrnuto:
Za slušných 99,- které jsem zaplatil, docela dobrá navigace . Ty mínusy jsou vesměs jen malichernosti, až na to vyhledávání poi a omezený režim chodec. Myslím že u této navigace zůstanu. V autě sice budu dál používat Toma, Aponia bude jako záloha v tabletu. A asi si ještě přikoupím mapu evropa(Navteq), do konce ledna je za 689,-kč.
Evropu mám v navigaci Sygic(verze 14.7.5), Jenže tam se mi nedaří dostat vlastní poi body.
Zpátky k Aponii. Trošku jsem si s ní hrál a zatím jsem zjistil toto...
Když vyhledávám podle poi bodů viz můj postup..(menu-poi-poblíž adresy-...), tak mi to nenabízí všechny body z okolí. Prostě abych to vysvětlil. Do pole adresa zadám Sázava(Benešov), ulice např. Pražská a č.p. třeba 81. Poté si můžu vybrat z jakých poi chci vyhledávat. Já vybral Oblíbené(což jsou mnou nainstalované poi body odtud). A když dám vyhledat bankomaty č.s.. , tak mi to nabídne pouze tři bankomaty, v Sázavě, Kostelci n.Č.l. a Kouřim. Jenže nejbližší bankomat po Sázavě je v Uhlířských Janovicích a pak v Čerčanech. Takže tím chci říct že vyhledávání poi bodů je u Aponie na hodně mizerné úrovní . Nebo dělám něco blbě?! Přitom můj TomTomGo730 s tím žádné problémy nemá.
Mé prozatímní hodnocení navigace Aponia je asi takové:
klady:
+ kvalitní mapa(Ceda)
+ možnost nainstalovat vlastní poi body
+ možnost uzavřít ulici
+ zobrazují se mi (myslím) že všechny poi body i při částečném oddálení mapy(vyhovuje mi když vidím poi body na mapě)
+ ukazuje nadmořskou výšku (i když jen hodně přibližnou cca + 25m.)
+ celkem přehledná a jednoduchá na ovládání
+ navigace se umí sama přepnout na/z denní/noční režim
zápory:
- při navigování pěší trasy nelze zadat dlouhou trasu, např.delší než asi 13 km. (porovnávám s mojí TTgo730 kde to bez problému jde)
- už při menším oddálení mapy, nejsou vidět všechny cesty (mě to docela vadí)
- ikonky vlastních poi bodů se zobrazují příliš malé, možná že to lze někde změnit - já na to ale nepřišel
- hodně mizerné vyhledávání nejbližších poi bodů
- komplikovanější nainstalování poi.bodů (porovnávám s mojí TTgo730)
- nemožnost navigovat na bod na mapě (prstem ťápnout na mapu kam chci navigovat, u mé TTgo730 to jde, tuto možnost často používám)
Schrnuto:
Za slušných 99,- které jsem zaplatil, docela dobrá navigace . Ty mínusy jsou vesměs jen malichernosti, až na to vyhledávání poi a omezený režim chodec. Myslím že u této navigace zůstanu. V autě sice budu dál používat Toma, Aponia bude jako záloha v tabletu. A asi si ještě přikoupím mapu evropa(Navteq), do konce ledna je za 689,-kč.
Evropu mám v navigaci Sygic(verze 14.7.5), Jenže tam se mi nedaří dostat vlastní poi body.
- Scorpio_cz
U Sygicu existuje možnost přes podporu (komunikuje ve slovenštině) získat link na starší verzi aplikace (interface).
Tam vlastní POI a další zajímavé věci (postranní panel, další nastavení) fungují.
Problémy jsou pouze s "novým rozhraním", které kvůli "větší přehlednosti" zjednodušilo až moc
Doufám, že se do Sygic časem přes nějaké "advanced" menu ta původní funkcionalita vrátí.
Tam vlastní POI a další zajímavé věci (postranní panel, další nastavení) fungují.
Problémy jsou pouze s "novým rozhraním", které kvůli "větší přehlednosti" zjednodušilo až moc
Doufám, že se do Sygic časem přes nějaké "advanced" menu ta původní funkcionalita vrátí.
A jó, já vím že to přes tu podporu lze zařídit. Jen se mi do toho nějak nechce(podle mě to není úplně nejlepší řešení, chce to trvalé řešení a né takovou pakárnu). Snad se nějakého toho vylepšení časem dočkám. Aponii jsem už koupil, tak už mám na výběr Sygic/Aponia. Aponia až na to mizerné vyhledávání poi body umí, tak ji zatím budu používat.